Witamina E
Czym jest?
Zwana też „witaminą młodości”, jest grupą związków rozpuszczalnych w tłuszczach tokoferoli i tokotrienoli. Nie wytwarzana przez organizm, musi być dostarczana wraz z pożywieniem.
Właściwości
Przede wszystkim, jest silnym przeciwutleniaczem. Spowalnia procesy starzenia się i redukuje ilość wolnych rodników. Odgrywa również istotną rolę w regulacji metabolizmu i zapobiega powstawaniu skrzepów.
Niedobór
Jako, że witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę, w organizmie, jej niedobór może być bardzo niebezpieczny. Objawami niedoboru są:
-
ogólne zmęczenie
-
anemia
-
pogorszenie wzroku
-
problemy z płodnością
-
wypadanie włosów.
Ile spożywać
Zalecane dzienne spożycie witaminy E to 15 mg.
Źródła pokarmowe
Aby zapewnić prawidłowe spożycie tego cennego składnika diety należy korzystać z nastepujących produktów:
-
migdały
-
orzechy
-
nabiał
-
ryby
-
olej słonecznikowy
-
drób
-
szpinak
-
papryka
-
pomidor
-
brokuły
-
suplementy diety z zwartością witaminy E (kliknij tutaj)
Należy również pamiętać, aby produkty te spożywać w towarzystwie tłuszczu, co zapewni nam prawidłowe wchłanianie tej substancji.
Korzyści z suplementacji witaminy E
-
Poprawa samopoczucia i wzrost energii
-
Poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci
-
Wzrost odporności
-
Poprawa koncentracji
-
Poprawa płodności i sprawności seksualnej.