Witamina A
Czym jest?
Witamina A należy do grupy związków zwanymi retinoidami. Występuje głównie w postaci retinolu i kwasu retinowego i ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a w naszym organizmie magazynowana jest w wątrobie.
Właściwości
Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oczu oraz jest odpowiedzialna za utrzymanie skóry i błon śluzowych w dobrej kondycji. Jednak to nie wszystko. Warunkuje ona prawidłowy rozwój limfocytów T, czyli krwinek białych, odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy, oraz działa przeciwnowotworowo.
Skutki niedoboru
Objawami niedoboru w spożyciu w witaminy A mogą być:
-
kłopoty z widzeniem po zmierzchu (kurza ślepota)
-
wypadanie i łamliwość włosów
-
pogorszenie stanu paznokci
-
pogorszenie stanu skóry (trądzik, wysypki)
-
wysychanie spojówki i rogówki oka
-
obniżenie odporności
-
biegunki.
Skutki nadmiaru
Oczywiście można też przesadzić z jej spożyciem. Nadmiar spożycia witaminy A skutkuje:
-
nadpobudliwością
-
wymiotami
-
bólem głowy
-
powiększeniem wątroby i nieprawidłowym jej funkcjonowaniem
-
bólem mięśni i stawów
-
zażółceniem skóry.
Jak dużo jej spożywać?
Zaleca się spożywanie około 800ug- 1000 µg dziennie. Pamiętajmy o tym, aby w posiłkach, w których mamy źródła tej witaminy, były zawarte tłuszcze, a suplementy zawierające ją zawierające spożywać w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze. Zapewni to prawidłowe wchłanianie tej witaminy.
Gdzie można ją znaleźć?
Aby więc zapewnić sobie prawidłowe spożycie tej witaminy i utrzymywać nasz organizm w zdrowiu należy spożywać:
-
Produkty mleczne
-
Ryby
-
Jaja
-
Podroby (w szczególności wątroby)
-
Szpinak
-
Marchew
-
Pomidory
-
Suplementy zawierające witaminę A (kliknij tutaj)
Dlaczego warto suplementować witaminę A?
Oto kilka powodów dla których warto rozpocząć suplementację witaminy A:
-
Mocne wzmocnienie odporności,
-
Znaczna poprawa stanu skóry i włosów,
-
Regulacja tempa metabolizmu,
-
Poprawa wzroku oraz ochrona przed chorobami oczu,
-
Wspomaganie w walce z trądzikiem,
-
Zapobieganie nowotworom.
Bibliografia:
1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok
2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90