Zobacz co się stanie gdy weźmiesz witaminę A!

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

Witamina A

Czym jest?

Witamina A należy do grupy związków zwanymi retinoidami. Występuje głównie w postaci retinolu i kwasu retinowego i ma ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a w naszym organizmie magazynowana jest w wątrobie.

Właściwości

Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oczu oraz jest odpowiedzialna za utrzymanie skóry i błon śluzowych w dobrej kondycji. Jednak to nie wszystko. Warunkuje ona prawidłowy rozwój limfocytów T, czyli krwinek białych, odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy, oraz działa przeciwnowotworowo.

Skutki niedoboru

Objawami niedoboru w spożyciu w witaminy A mogą być:

  • kłopoty z widzeniem po zmierzchu (kurza ślepota)

  • wypadanie i łamliwość włosów

  • pogorszenie stanu paznokci

  • pogorszenie stanu skóry (trądzik, wysypki)

  • wysychanie spojówki i rogówki oka

  • obniżenie odporności

  • biegunki.

Skutki nadmiaru

Oczywiście można też przesadzić z jej spożyciem. Nadmiar spożycia witaminy A skutkuje:

  • nadpobudliwością

  • wymiotami

  • bólem głowy

  • powiększeniem wątroby i nieprawidłowym jej funkcjonowaniem

  • bólem mięśni i stawów

  • zażółceniem skóry.

Jak dużo jej spożywać?

Zaleca się spożywanie około 800ug- 1000 µg dziennie. Pamiętajmy o tym, aby w posiłkach, w których mamy źródła tej witaminy, były zawarte tłuszcze, a suplementy zawierające ją zawierające spożywać w trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze. Zapewni to prawidłowe wchłanianie tej witaminy.

Gdzie można ją znaleźć?

Aby więc zapewnić sobie prawidłowe spożycie tej witaminy i utrzymywać nasz organizm w zdrowiu należy spożywać:

  • Produkty mleczne

  • Ryby

  • Jaja

  • Podroby (w szczególności wątroby)

  • Szpinak

  • Marchew

  • Pomidory

  • Suplementy zawierające witaminę A (kliknij tutaj)

Dlaczego warto suplementować witaminę A?

Oto kilka powodów dla których warto rozpocząć suplementację witaminy A:

  • Mocne wzmocnienie odporności,

  • Znaczna poprawa stanu skóry i włosów,

  • Regulacja tempa metabolizmu,

  • Poprawa wzroku oraz ochrona przed chorobami oczu,

  • Wspomaganie w walce z trądzikiem,

  • Zapobieganie nowotworom.

Bibliografia:

1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok

2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90

You may also like