Witamina C
Czym jest?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest substancją, którą nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc musi być dostarczana w pożywieniu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu dlatego jej prawidłowe spożycie jest bardzo istotne.
Właściwości
Jak powszechnie wiadomo, witamina C jest odpowiedzialna min. za odporność naszego organizmu, co wynika z tego, że jest odpowiedzialna za prawidłowy transport limfocytów, pobudza ich aktywność w przypadku stanów zapalnych oraz bierze udział w syntezie niektórych przeciwciał. Ale to nie wszystko. Jest silnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia się organizmu, działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ krążenia, odpowiada, za prawidłowe wchłanianie się żelaza, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego, oraz przypisuje jej się działanie przeciwmiażdżycowe.
Skutki niedoboru
Niedostateczne spożycie może być bardzo groźne. Objawiać się to może min.:
-
niedokrwistością
-
szkorbutem
-
problemami z kośćmi
-
osłabieniem
-
krwawiącymi dziąsłami
-
skłonnością do występowania siniaków
-
zaburzeniami w gojeniu ran
-
bólami mięśni
Skutki nadmiaru
Ciężko jest przedawkować witaminę C, ale przy na prawdę wysokim spożyciu mogą wystąpić:
-
nudności,
-
wymioty,
-
biegunka,
-
inne dolegliwości żołądkowe,
-
wysypka skórna.
Ile jej spożywać
Co do spożycia, zaleca się spożywanie około 100mg dziennie.
Gdzie można ją znaleźć
Najlepszymi źródłami witaminy C będą:
- Preparaty zawierające witaminę C (kliknij tutaj)
-
Natka pietruszki
-
Papryka
-
Owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryna)
-
Kiwi
-
Kalafior
-
Brukselka
-
Brokuły
-
Truskawki
-
Kiszonki
Dlaczego warto suplementować witaminę C?
-
Porządne wzmocnienie odporności
-
Ochrona stawów
-
Poprawne wchłanianie żelaza
-
Przyspieszenie gojenia się ran
-
Poprawa zdrowia jamy ustnej
-
Działanie przeciwutleniające
Bibliografia:
1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok
2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90
3. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012