Zobacz co się stanie gdy weźmiesz witaminę C! Korzyści z suplementacji kwasu askorbinowego.

przez poradniazielarskodietetyczna@gmail.com

Witamina C

Czym jest?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest substancją, którą nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc musi być dostarczana w pożywieniu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu dlatego jej prawidłowe spożycie jest bardzo istotne.

Właściwości

Jak powszechnie wiadomo, witamina C jest odpowiedzialna min. za odporność naszego organizmu, co wynika z tego, że jest odpowiedzialna za prawidłowy transport limfocytów, pobudza ich aktywność w przypadku stanów zapalnych oraz bierze udział w syntezie niektórych przeciwciał. Ale to nie wszystko. Jest silnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia się organizmu, działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ krążenia, odpowiada, za prawidłowe wchłanianie się żelaza, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego, oraz przypisuje jej się działanie przeciwmiażdżycowe.

Skutki niedoboru

Niedostateczne spożycie może być bardzo groźne. Objawiać się to może min.:

  • niedokrwistością

  • szkorbutem

  • problemami z kośćmi

  • osłabieniem

  • krwawiącymi dziąsłami

  • skłonnością do występowania siniaków

  • zaburzeniami w gojeniu ran

  • bólami mięśni

Skutki nadmiaru

Ciężko jest przedawkować witaminę C, ale przy na prawdę wysokim spożyciu mogą wystąpić:

  • nudności,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • inne dolegliwości żołądkowe,

  • wysypka skórna.

Ile jej spożywać

Co do spożycia, zaleca się spożywanie około 100mg dziennie.

Gdzie można ją znaleźć

Najlepszymi źródłami witaminy C będą:

  • Preparaty zawierające witaminę C (kliknij tutaj)
  • Natka pietruszki

  • Papryka

  • Owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, cytryna)

  • Kiwi

  • Kalafior

  • Brukselka

  • Brokuły

  • Truskawki

  • Kiszonki

Dlaczego warto suplementować witaminę C?

  • Porządne wzmocnienie odporności

  • Ochrona stawów

  • Poprawne wchłanianie żelaza

  • Przyspieszenie gojenia się ran

  • Poprawa zdrowia jamy ustnej

  • Działanie przeciwutleniające

Bibliografia:

1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok

2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90

3. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

You may also like