Witamina D
Czym jest?
Jest to witamina zaliczana do prohormonów, o budowie steroidowej, rozpuszczalna w tłuszczach. Głównym jej źródłem są promienie słoneczne, pod wpływem których jest syntetyzowana przez naszą skórę. Można ją również dostarczać w pożywieniu.
Właściwości
Odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T i B (czyli krwinek odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego), odpowiada z prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu, co ma ogromny wpływ na rozwój i budowę kości,
Niedobór
Bardzo dużo osób cierpi na jej niedobór, ze względu na klimat, w którym mamy ograniczony dostep do słońca w ciagu roku. Jej braki mogą objawiać się:
-
bóle kości
-
bóle mięśni
-
szybkie przemęczanie się;
-
bezsenność
-
brak apetytu
-
stany zapalne dziąseł
-
nadciśnienie
-
ogólne osłabienie
-
nadmierna potliwość
-
spadek odporności
Nadmiar
Rzadko kiedy występuje, ale może do niego dojść przy nadmiernym stosowaniu suplementów diety. Przedawkowanie witaminy D skutkuje:
-
złym samopoczucie
-
brakiem apetytu
-
zaparciami
-
ogólnym osłabieniem
-
otępieniem
-
bólami głowy
-
świądem skóry
-
zaburzeniami pracy śledziony
-
zaburzeniami pracy wątroby
-
nadpobudliwością
Dziennie spożycie
Zaleca się spożywanie witaminy D w ilości 50 ng dziennie. Warto przyjmować ją z witaminą K2, dzięki czemu poprawimy skuteczność suplementacji.
Źródła w pożywieniu
Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie w naszym klimacie należy często spożywać ryby. Warto również przyjmować suplementy diety zawierające witaminę D (kliknij tutaj).
Korzyści z suplementacji witaminy D
-
Poprawa samopoczucia
-
Poprawa stanu kości
-
Przyspieszenie metabolizmy
-
Zmniejszenie potliwości
-
Poprawa stanu uzębienia
-
Zwiększenie odporności
-
Zwiększony poziom energii
Bibliografia:
1. Galmés S., Serra F., Palou A., Current State of Evidence: Influence of Nutritional and Nutrigenic Factors on Immunity in the COVID-19 Pandemic Framewok
2. Radomska-Leśniewska D., Wpływ substancji naturalnych na układ odpornościowy, red. Skopińska-Różewska E., 10; s 90
3. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012