Zobacz co się stanie gdy weźmiesz witaminę K. Korzyści z suplementacji.

Witamina K

Czym jest?

Jest to witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Rzadko kiedy występują jej niedobory, ponieważ jest syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego organizmu. Warto jednak poznać jej właściwości i pamiętać o spożywaniu produktów w nią bogatych by utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Właściwości

Do najważniejszych funkcji w organizmie, pełnionych przez witaminę K, należy regulacja procesów tworzenia czynników krzepnięcia krwi. Wspomaga również układ sercowo- naczyniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Istotną rolą będzie również regulacja gospodarki wapniowej organizmu.

Niedobór

Niedobory zazwyczaj są związane ze stanami chorobowymi takimi jak: choroby wątroby, jelit, przy antybiotykoterapii, przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i zawierających kwas salicylowy (np. aspiryna), przy niedożywieniu lub przy zaburzeniach wchłaniania. Do objawów niedoboru należą:

  • krwotoki z nosa

  • krew w kale

  • krwiomocz

  • łatwo tworzące się sińce

  • zaburzenia krzepnięcia

  • biegunki

  • obniżona odporność

Źródła w pożywieniu

Aby zapewnić prawidłowy poziom witaminy K w organizmie należy spożywać:

  • Preparaty zawierające witaminę K (kliknij tutaj)

  • brokuły
  • jarmuż

  • szpinak

  • rukolę

  • brukselkę

  • szparagi

  • natkę pietruszki

  • seler naciowy

  • ogórki

  • cukinię

  • awokado.

Należy pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, tak więc aby zapewnić prawidłowe wchłanianie należy spożywać ją w obecności tłuszczy. Warto też wspomnieć, aby ubogacać swoją dietę w produkty fermentowane np. kiszoną kapustę i ogórki. Zapewni to prawidłowy rozwój i rozbudowę flory bakteryjnej, która również produkuje witaminę K.

Korzyści z suplementacji:

  • Poprawia stan naczyń krwionośnych
  • Reguluje procesy krzepnięcia krwi
  • Poprawia zdrowie kości i stawów
  • Wzmacnia odporność

You may also like

Zostaw komentarz