Witamina K
Czym jest?
Jest to witamina należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Rzadko kiedy występują jej niedobory, ponieważ jest syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego organizmu. Warto jednak poznać jej właściwości i pamiętać o spożywaniu produktów w nią bogatych by utrzymać nasz organizm w zdrowiu.
Właściwości
Do najważniejszych funkcji w organizmie, pełnionych przez witaminę K, należy regulacja procesów tworzenia czynników krzepnięcia krwi. Wspomaga również układ sercowo- naczyniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Istotną rolą będzie również regulacja gospodarki wapniowej organizmu.
Niedobór
Niedobory zazwyczaj są związane ze stanami chorobowymi takimi jak: choroby wątroby, jelit, przy antybiotykoterapii, przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i zawierających kwas salicylowy (np. aspiryna), przy niedożywieniu lub przy zaburzeniach wchłaniania. Do objawów niedoboru należą:
-
krwotoki z nosa
-
krew w kale
-
krwiomocz
-
łatwo tworzące się sińce
-
zaburzenia krzepnięcia
-
biegunki
-
obniżona odporność
Źródła w pożywieniu
Aby zapewnić prawidłowy poziom witaminy K w organizmie należy spożywać:
-
Preparaty zawierające witaminę K (kliknij tutaj)
- brokuły
-
jarmuż
-
szpinak
-
rukolę
-
brukselkę
-
szparagi
-
natkę pietruszki
-
seler naciowy
-
ogórki
-
cukinię
-
awokado.
Należy pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, tak więc aby zapewnić prawidłowe wchłanianie należy spożywać ją w obecności tłuszczy. Warto też wspomnieć, aby ubogacać swoją dietę w produkty fermentowane np. kiszoną kapustę i ogórki. Zapewni to prawidłowy rozwój i rozbudowę flory bakteryjnej, która również produkuje witaminę K.
Korzyści z suplementacji:
- Poprawia stan naczyń krwionośnych
- Reguluje procesy krzepnięcia krwi
- Poprawia zdrowie kości i stawów
- Wzmacnia odporność