Witamina B
Czym jest?
Witaminy z grupy B należą do substancji rozpuszczalnych w wodzie. Należą do nich min:
-
Witamina B1 (tiamina)
-
Witamina B2 (ryboflawina)
-
Witamina B3 (niacyna/ witamina PP)
-
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
-
Witamina B6 (pirydoksyna)
-
Witamina B7 (biotyna)
-
Witamina B9 (kwas foliowy)
-
Witamina B12 (kobalamina)
Właściwości
Związki te są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiedzialne są między innymi za:
-
Prawidłową pracę mięśni
-
Zdrowie skóry i włosów
-
Prawidłową przemianę materii
-
Prawidłowy metabolizm białek i węglowodanów
-
Pracę układu nerwowego
-
Pracę układu odpornościowego
-
Prawidłowy rozwój płodu
Skutki niedoboru
-
Uszkodzenie układu nerwowego
-
Zmiany skórne
-
Zaburzenia wzrostu
-
Drażliwość
-
Bóle głowy
-
Problemy z koncentracją
-
Pelagra
-
Osłabienie mięśni
-
Zaburzenia metabolizmu
-
Zaburzenia krzepnięcia krwi
-
Anemia
-
Zwiększenie ryzyka zawału
Skutki nadmiaru
-
Uczucie mrowienia
-
Pogorszenie koordynacji ruchowej
-
Osłabienie mięśni
Gdzie można ją znaleźć
Najlepszymi źródłami witaminy B będą:
-
Preparaty zawierające kompleks witamin B (kliknij tutaj)
-
Mięso
-
Jaja
-
Nabiał
-
Orzechy
-
Fasola
-
Ryby
-
Podroby
Dlaczego warto suplementować witaminy z grupy B?
-
Poprawiają przemianę białek i węglowodanów, dzięki czemu ma wpływ na regulowanie metabolizmu
-
Poprawiają koncentrację
-
Poprawiają stan skóry i włosów
-
Wzmacniają odporność
Bibliografia:
1. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012