Zobacz jak wiele korzyści przynosi spożywanie ziaren kakaowca!

Każdy z nas zna smak czekolady ale nie każdy zdaje sobie sprawę z jej prozdrowotnych właściwości. Oczywiście częste spożywanie słodzonej czekolady może mieć zły wpływ na zdrowie, ale z jej atutów możemy korzystać nie spożywając nadmiernej ilości kalorii. Z pomocą przychodzi surowiec, z którego wytwarza się czekoladę, czyli ziarna kakaowca.

Właściwości

Substancje zawarte w ziarnach kakaowca:

  • Redukują ilość wolnych rodników

  • Działają przeciwnowotworowo

  • Zapobiegają chorobom układu krążenia

  • Są bogatym źródłem przciwutleniaczy

  • Zawierają bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu, cynku, magnezu

  • Redukują stres

  • Poprawiają samopoczucie

  • Wywierają pozytywny wpływ na sprawność seksualną

  • Zawierają fenyloetylaminę zwaną „chemicznym związkiem miłości”

  • Poprawiają koncentrację

Zastosowanie

Ziarna kakaowca charakteryzują się gorzkim smakiem, więc warto je spożywać w towarzystwie owoców i np. mleka czy jogurtu. Warto spożywać surowe ziarna (najlepiej zmielone), ponieważ w postaci słodyczy zawierają znacznie mniej składników odżywczych. Straty te wynikają z procesu produkcji czekolady.

Korzyści ze stosowania

  • Mają działanie, które może zapobiegać nowotworom

  • Wspomagają układ krwionośny

  • Są bogatym źródłem składników odżywczych

  • Pozytywnie wpływają na naszą psychikę i samopoczucie

  • Pozytywnie wpływają na sprawność naszego mózgu i sprawność seksualną.

Ziarna kakaowca, można zakupić w naszym sklepie (kliknij tutaj)

You may also like