Każdy z nas zna smak czekolady ale nie każdy zdaje sobie sprawę z jej prozdrowotnych właściwości. Oczywiście częste spożywanie słodzonej czekolady może mieć zły wpływ na zdrowie, ale z jej atutów możemy korzystać nie spożywając nadmiernej ilości kalorii. Z pomocą przychodzi surowiec, z którego wytwarza się czekoladę, czyli ziarna kakaowca.
Właściwości
Substancje zawarte w ziarnach kakaowca:
-
Redukują ilość wolnych rodników
-
Działają przeciwnowotworowo
-
Zapobiegają chorobom układu krążenia
-
Są bogatym źródłem przciwutleniaczy
-
Zawierają bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu, cynku, magnezu
-
Redukują stres
-
Poprawiają samopoczucie
-
Wywierają pozytywny wpływ na sprawność seksualną
-
Zawierają fenyloetylaminę zwaną „chemicznym związkiem miłości”
-
Poprawiają koncentrację
Zastosowanie
Ziarna kakaowca charakteryzują się gorzkim smakiem, więc warto je spożywać w towarzystwie owoców i np. mleka czy jogurtu. Warto spożywać surowe ziarna (najlepiej zmielone), ponieważ w postaci słodyczy zawierają znacznie mniej składników odżywczych. Straty te wynikają z procesu produkcji czekolady.
Korzyści ze stosowania
-
Mają działanie, które może zapobiegać nowotworom
-
Wspomagają układ krwionośny
-
Są bogatym źródłem składników odżywczych
-
Pozytywnie wpływają na naszą psychikę i samopoczucie
-
Pozytywnie wpływają na sprawność naszego mózgu i sprawność seksualną.
Ziarna kakaowca, można zakupić w naszym sklepie (kliknij tutaj)