Zobacz jak zapobiegać niedoborom! Chrom w pożywieniu.

Ostatnio omawialiśmy rolę w organizmie i  zbawienne dla zdrowia właściwości chromu. (kliknij tutaj)

Dzisiaj przyjrzyjmy się żywności, która będzie stanowiła dobre źródło chromu. Na początku warto wspomnieć jakie jest nasze zapotrzebowanie na chrom. Wynosi ono dziennie około 0,1 mg-0,2 mg. Czy to dużo? Spójrzmy na tabelę zawartości chromu w pożywieniu.

*1 mg= 1000ug

Zapotrzebowanie na chrom to około 200 μg dziennie

Produkt spożywczy

Zawartość chromu (μg/100g

kakao

173

Małże

128

Orzechy brazylijskie

100

Ostrygi

57

Daktyle

29

Gruszki

27

Krewetki

26

Mąka razowa

21

Pomidory

20

Grzyby

17

Brokuły

16

Jęczmień

13

Orzechy laskowe

12

Kotlet wieprzowy

10

Kukurydza

9

Żółtko jaja

6

Wołowina

3

Śledzie

2

Tak jak widać, wcale nie tak łatwo zaspokoić zapotrzebowanie na chrom o ile nie stosujemy diety bogatej w owoce morza, orzechy czy kakao. Oczywiście należy również pamiętać, że to co spożywamy nie wchłania się w 100% tak więc, warto zadbać o to aby spożycie tego składnika było większe niż jego zapotrzebowanie.

Aby zapobiec niedoborom polecamy spożywać ziarna kakaowca (kliknij tutaj), które są bogatym i dobrym źródłem chromu. Dobre źródło oznacza taki produkt, który zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego składnika.

 

Bibliografia:

 

  1. Food Composition and Nutrition Tables, 7th revised and completed edition, Ed. SW Souci, W Fachmann, H Kraut.Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart, 2008.

You may also like