Ostatnio omawialiśmy rolę w organizmie i zbawienne dla zdrowia właściwości chromu. (kliknij tutaj)
Dzisiaj przyjrzyjmy się żywności, która będzie stanowiła dobre źródło chromu. Na początku warto wspomnieć jakie jest nasze zapotrzebowanie na chrom. Wynosi ono dziennie około 0,1 mg-0,2 mg. Czy to dużo? Spójrzmy na tabelę zawartości chromu w pożywieniu.
*1 mg= 1000ug
Zapotrzebowanie na chrom to około 200 μg dziennie
Produkt spożywczy |
Zawartość chromu (μg/100g |
kakao |
173 |
Małże |
128 |
Orzechy brazylijskie |
100 |
Ostrygi |
57 |
Daktyle |
29 |
Gruszki |
27 |
Krewetki |
26 |
Mąka razowa |
21 |
Pomidory |
20 |
Grzyby |
17 |
Brokuły |
16 |
Jęczmień |
13 |
Orzechy laskowe |
12 |
Kotlet wieprzowy |
10 |
Kukurydza |
9 |
Żółtko jaja |
6 |
Wołowina |
3 |
Śledzie |
2 |
Tak jak widać, wcale nie tak łatwo zaspokoić zapotrzebowanie na chrom o ile nie stosujemy diety bogatej w owoce morza, orzechy czy kakao. Oczywiście należy również pamiętać, że to co spożywamy nie wchłania się w 100% tak więc, warto zadbać o to aby spożycie tego składnika było większe niż jego zapotrzebowanie.
Aby zapobiec niedoborom polecamy spożywać ziarna kakaowca (kliknij tutaj), które są bogatym i dobrym źródłem chromu. Dobre źródło oznacza taki produkt, który zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego składnika.
Bibliografia:
- Food Composition and Nutrition Tables, 7th revised and completed edition, Ed. SW Souci, W Fachmann, H Kraut.Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart, 2008.