Olejek begramotkowy – pomarańcza bergamota, Citrus bergamia melarossa
Kraj pochodzenia olejku z Zielarni Warmińskiej – Włochy
Olejek bergamotkowy otrzymywany jest ze skórek owoców bergamotki – cytrusa pochodzącego z południowych Włoch, głównie z regionu Kalabrii. To jeden z najbardziej cenionych olejków w aromaterapii i perfumerii ze względu na świeży, cytrusowo-kwiatowy zapach o nutach herbacianych.
Wyróżnia się działaniem:
Olejek bergamotkowy działa na wielu poziomach — emocjonalnym, psychicznym i fizycznym.
W aromaterapii jest ceniony za zdolność łączenia relaksu z pobudzeniem umysłu – uspokaja, nie usypiając, wprowadzając stan jasnej czujności i harmonii.
Łacińska nazwa: Citrus bergamia Risso et Poiteau
Rodzina: Rutaceae (rutowate)
Metoda pozyskiwania: tłoczenie na zimno ze świeżej skórki owoców
Barwa: jasnożółta do zielonkawej
Zapach: świeży, cytrusowo-kwiatowy, lekko gorzkawy, z nutą herbaty Earl Grey
Główne składniki: limonen, linalol, octan linalilu, bergapten, β-pinen, nerol, geraniol
Tworzy harmonijne kompozycje zarówno kwiatowe, jak i ziołowe oraz drzewne.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła i źródeł ciepła.